Hier vindt u allemaal informatie om ervoor te zorgen dat thuis professioneel uw tanden kan verzorgen. Als u meer informatie over het onderwerp wilt, klik het betreffende onderwerp aan.

Mondhygiëne

Electrische tandenborstelOm parodontitis te genezen moet de oorzaak van de ontsteking, de tandplaque, van de tanden en kiezen worden verwijderd.

Lees meer

Loszittende tanden/ Paradontitis

Wat is parodontitis?

De bacteriën in tandplaque op de tanden en kiezen veroorzaken een ontsteking langs de rand van het tandvlees. Zo'n tandvleesontsteking heet gingivitis.

Deze pagina vertelt u meer over parodontitis en laat zien hoe parodontitis kan worden opgespoord en behandeld.

Lees meer

Flap-operatie

Bij een flap-operatie maakt de tandarts, onder plaatselijke verdoving, het tandvlees los en schuift deze daarna opzij. Vervolgens wordt het ontstoken weefsel en tandsteen weggehaald. Het kaakbot en de wortels van de tanden en kiezen zijn dan goed zichtbaar en bereikbaar. De tandarts kan daardoor de tandplaque en het tandsteen, die na de professionele gebitsreiniging zijn achtergebleven, goed verwijderen. Waar nodig wordt ook de - vaak grillige - rand van het aangetaste kaakbot bijgewerkt.

Lees meer

Dit doet diabetes met de mond

Heeft u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat kan komen door te veel suiker in het bloed. En de hoeveelheid bloedsuiker blijft juist minder stabiel bij problemen in de mond. Zo kunt u in een kringetje ronddraaien.
Wie diabetes heeft, loopt meer risico op:

Lees meer

Gezond tandvlees

gezond_tandvleesGezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen of het eten.

Lees meer

Bloedend tandvlees/ Gingivitis

Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Ontsteking die in de rand van het tandvlees zit, heet gingivitis.

Lees meer

Professionele gebitsreiniging

Tandsteen en tandplak in verdiepte pockets kunt u niet zelf verwijderen. De tandarts of mondhygiëniste doet dat daarom met speciale instrumenten. Dit heet de professionele gebitsreiniging. Door de combinatie van een goede mondhygiëne en professionele gebitsreiniging verdwijnt meestal de ontsteking en hecht het gezonde tandvlees zich aan de tanden en kiezen: de parodontitis is dan verdwenen.

Lees meer

Uw gezondheid en parodontitis

Roken
Parodontitis komt vaker voor bij rokers dan bij niet-rokers. Bovendien is de ernst van parodontitis bij rokers groter dan bij niet-rokers. Ook reageren rokers minder goed op de behandeling van parodontitis dan niet-rokers.

Lees meer