Mondzorg voor ouderen

Mondgezondheid is een belangrijk goed. Dat geldt voor iedereen van 0-100 jaar. Om de mondgezondheid te behouden is het van belang om deze te blijven monitoren. Immers een gezonde mond is van cruciaal belang voor de algemene gezondheid. Ook voor ouderen (met of zonder eigen tanden en kiezen) is het uitermate belangrijk om de mondzorgpraktijk te kunnen blijven bezoeken. En dat zij ondersteuning krijgen bij hun dagelijkse mondverzorging als dat nodig is.

Recente analyses laten zien dat het aantal en aandeel ouderen de komende jaren flink toeneemt. Bovendien zullen zij, gezien het beleid van de overheid, zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Mondzorgverleners krijgen in hun praktijk dus steeds meer te maken met de zorgvraag van (kwetsbare) ouderen.

Zorgeloos blijven lachen, zoenen eten en praten! Ook als je ouder wordt…

Onze mond is als ‘klein’ onderdeel van ons lichaam van levensbelang. We eten er immers mee en krijgen zo voldoende voedingsstoffen binnen, we praten, lachen en zoenen en onze mond geeft ons onze persoonlijke uitstraling. Dit geldt voor iedereen. Of je nu jong bent of oud.

In 2030 is 25% van de bevolking ouder dan 65 jaar. Nog niet eens zoveel jaar geleden hadden veel mensen op die leeftijd al een kunstgebit. Maar tegenwoordig worden steeds meer mensen oud met hun eigen tanden en kiezen. Met het ouder worden raakt de mondverzorging nog wel eens in de vergetelheid. Hierdoor kunnen mondproblemen ontstaan zoals nare adem, gaatjes en tandvleesontsteking en daardoor pijn in de mond.

We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat de mondgezondheid een relatie heeft met o.a. diabetes, hart- en vaatziekten en longontsteking. En dat goed kunnen kauwen de doorbloeding van de hersenen bevordert en daarmee een positieve invloed heeft op bijv. dementie.
Een gezonde mond is dan ook voor iedereen belangrijk. En niet alleen vanwege de hierboven genoemde relatie van de mond met de algemene gezondheid, maar ook juist in sociaal opzicht. Immers, een slechte adem kan leiden tot vermindering van de sociale contacten.
Redenen genoeg dus om te investeren in goede mondzorg en mondverzorging.

Heeft roken gevolgen voor een diabetespatient en de mondgezondheid?                                                                                                                                                                Heeft u diabetes, verzorgt u uw gebit niet goed en rookt u? Uw kaakbot wordt dan sneller afgebroken dan normaal. Want rokers hebben een slechtere doorbloeding van hettandvlees. Hierdoor bloedt het tandvlees niet of nauwelijks, terwijl het wel ontstoken is. Rokers hebben meer last van tandvleesontsteking (gingivitis) en tandvleesontsteking met botafspraak (parodontitis). Bovendien heeft u door roken eerder last van een hoge bloedsuikerspiegel.

De mondhygiënist helpt u daar bij.
Deze mondzorgverlener is HBO-opgeleid als specialist in de preventieve mondzorg en kan samen met u mondproblemen voor een groot deel voorkomen. Bovendien werkt de mondhygiënist samen met de andere mondzorgverleners, zoals de tandarts en tandprotheticus. Bent u als mantelzorger betrokken bij de zorg voor een naaste of dierbare? En ervaart u bij hen één van de genoemde mondproblemen (pijn, nare adem, niet goed kunnen eten), of heeft u vragen over de mondverzorging in zijn algemeenheid, klop dan aan voor advies bij de mondhygiënist. Een verwijzing van de tandarts is niet nodig. De mondhygiënist is rechtstreeks toegankelijk.

Onze praktijk is ouderen proef met andere woorden rolstoel toegankelijk.

De Mondhygiënisten Praktijk Alkmaar wenst alle ouderen 'een leven lang een gezonde mond'!

depositphotos 12760614 web ouderen