Heeft u suikerziekte? Let dan extra op uw gebit en tandvlees. Mensen met diabetes hebben vaker problemen met hun tanden en tandvlees. Dat kan komen door te veel suiker in het bloed. En de hoeveelheid bloedsuiker blijft juist minder stabiel bij problemen in de mond. Zo kunt u in een kringetje ronddraaien.
Wie diabetes heeft, loopt meer risico op:

  • Tandvleesontstekingen (gingivitis)
  • Tandvleesontstekingen met verlies van kaakbot (parodontitis)
  • Schimmelinfecties
  • Droge mond
  • Gaatjes

Bij diabetes zijn problemen in de mond extra vervelend, want daardoor kan de bloedsuikerspiegel moeilijker goed blijven.
Iemand met diabetes is gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees en kaakbot ontsteken sneller. Dat gebeurt vooral wanneer de bloedsuikerspiegel vaak te hoog is. Dus bij slecht “ingestelde” diabetes, waarbij het niet lukt om de bloedsuikerspiegel goed te houden.
Heeft u vaak te veel bloedsuiker? Dan wil uw lichaam die suiker kwijtraken door veel te plassen. U heeft dan ook vaak een drogere mond. Speeksel beschermt op een natuurlijke manier uw gebit. Heeft u minder speeksel, dan krijgen gaatjes en tandvleesontstekingen meer kans.
Ook hebben veel mensen met diabetes een slechtere doorbloeding van het lichaam. Dat gebeurt vooral als iemand jarenlang vaak een hoge bloedsuikerspiegel heeft. De bloedvaatjes raken dan beschadigd. Dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld wondjes maar ook ontstekingen slechter genezen. En ontstekingen in het lichaam zorgen weer voor een hogere bloedsuiker. Het tandvlees zit vol met kleine bloedvaatjes. Als deze beschadigd zijn, heeft u eerder kans op gingivitis en parodontitis.
Al deze mondproblemen kunnen ontstaan zonder dat u dat zelf merkt, maar uw mondhygiëniste kan een mondcheck verrichten om deze problemen te voorkomen of te verhelpen.