Zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap doorlopen met een tandvleesontsteking hebben een fors verhoogde kans op een vroeggeboorte of een kind met te laag geboortegewicht dan vrouwen die wel hun tandvleesontsteking vroegtijdig laten behandelen.
“Vrouwen die zwanger willen worden zouden hun tandvlees moeten na laten kijken of er geen ontstekingen zijn”, waarschuwt de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT).
“Het advies om goed je gebit te verzorgen als je zwanger bent zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het advies om dan niet te roken en alcohol te gebruiken”.
Tot de 35e week heeft het behandelen van tandvleesontsteking nog positieve gevolgen voor het geboortegewicht en het tijdstip van de geboorte.
Juist tijdens de zwangerschap is het belangrijk om uw gebit goed te onderhouden. Door hormoonschommelingen heeft u namelijk meer kans op bijvoorbeeld ontstoken tandvlees.
Tijdens de zwangerschap stijgt de hormoonspiegel in het lichaam. Bij sommige vrouwen wordt daardoor het tandvlees roder en opgezwollen, en bloedt het tijdens het tandenpoetsen. Deze gevoeligheid is een overgevoelige reactie op tandplak en wordt veroorzaakt door een verhoogd niveau van progesteron in uw lichaam. Deze tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap wordt ook wel “zwangerschapsgingivitis” genoemd. Dit kan met name tussen de tweede en achtste maand optreden. Uw tandarts of mondhygiënist kan u adviseren hoe u uw gebit goed schoon kunt houden met de tandenborstel en aanvullende middelen en u erbij helpen om verdere problemen te voorkomen.
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met parodontitis (tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot is aangetast) een grotere kans hebben op een te vroeg geboren kind, dan vrouwen zonder parodontitis. Zo heeft een zwangere vrouw met parodontitis twee tot zeven maal meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw zonder parodontitis.
Indien een vrouw met een zwangerschapswens tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis) heeft, is het van belang die voor de zwangerschap te laten behandelen. Om die reden is het belangrijk uw tandarts of mondhygiënist te vragen uw tandvlees te inspecteren als u zwanger wilt worden. Wanneer parodontitis ontstaat tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om voor de 28e week de aandoening te laten behandelen.
Uit onderzoek onder tweehonderd vrouwen is gebleken dat van de vrouwen die nog voor de 28e week hun mond hebben laten behandelen twee procent een te vroeg geboren kind kreeg. Bij de vrouwen die zich niet hadden laten behandelen was dat tien procent. Hoe eerder behandelen hoe beter is dus de conclusie. Toch blijkt uit onderzoek ook dat behandeling ná de 28e week ook mogelijk is en nog altijd beter dan niet behandelen en afwachten tot na de bevalling. Zelfs parodontale behandelingen voor de 35ste week van zwangerschap blijkt nog een positief effect te hebben op het geboortegewicht en het tijdstip van de geboorte.
Een zwelling van het tandvlees (epulis gravidarum, zie foto), hoewel deze niet kwaadaardig zijn, verschijnen in de mond en verdwijnen meestal na de geboorte van het kind. De zwellingen zijn meestal pijnloos en rood of paars van kleur, maar kunnen spontaan gaan bloeden. De zwelling ontstaat als gevolg van hormonale veranderingen in combinatie met ontoereikende mondhygiëne.
Uit onderzoek is gebleken dat tandvleesontstekingen en opzwellingen bij zwangere vrouwen het resultaat is van een verhoogde respons op bacteriën in de mond (zwangerschap gingivitis). Het is daarom uiterst belangrijk om patiënten voor te lichten over een goede mondhygiëne tijdens de zwangerschap.
Het team van de mondhygiënisten praktijk Alkmaar staat klaar om dit gezamenlijk met u te bereiken.
Voor meer informatie over ontstoken tandvlees en een gezond gebit tijdens de zwangerschap, zie onze online patiëntenfolders.
Voorkom problemen en laat uw gebit regelmatig controleren door uw mondhygiëniste. Let op bepaalde symptomen zoals: rood en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten, loszitten van tanden of kiezen en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kan duiden op parodontitis. Wanneer u deze symptomen heeft, vraag dan advies aan uw mondhygiëniste. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.
Voor adviezen over ‘Zwangerschap en goede mondzorg’ kunt u terecht bij uw tandarts of mondhygiënist.
Door ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap eten vrouwen over het algemeen weinig en vaak. Hierdoor neemt de kans op gaatjes toe doordat het aantal eetmomenten toeneemt en de zeven keer per dag overschrijdt. Probeer vast te houden aan de reguliere maaltijden. Dit heeft een positieve invloed op uw algemene gezondheid en op de gezondheid van uw gebit.
In 2010 werd de allereerste gedocumenteerde link gevonden tussen het ontstoken tandvlees van een zwangere vrouw en de sterfte van haar baby. Door de tandvleesontsteking (gingivitis) zouden bacteriën in de bloedbaan gekomen zijn waardoor deze de foetus konden bereiken. Studies is de VS hebben aangetoond dat zwangere vrouwen met ontstoken tandvlees bijna 7,5 keer meer kans hebben op een vroeggeboorte dan zwangere vrouwen zonder ontstoken tandvlees.
De belangrijkste aanwijzing over het verband tussen ontstoken tandvlees en zwangerschapscomplicaties komt voort uit onderzoek waaruit is gebleken dat vrouwen die ruim vóór de bevalling actie hebben ondernomen tegen ontstoken tandvlees minder kans liepen op vroeggeboorten. Tijdige diagnose en behandeling van tandvlees problemen door de mondhygiënist draagt bij tot het reduceren van zwangerschapscomplicaties.
Om een zwangerschap tot een goed einde te brengen gelden verschillende leefstijl adviezen. Zoals gezond eten, niet roken, geen alcohol drinken, zo weinig mogelijk stress en regelmatig bewegen. Een goede verzorging van het gebit van de aanstaande moeder wordt in dit rijtje adviezen meestal vergeten. De beste garantie voor een gezonde afloop van de zwangerschap is een gezond lichaam en daar hoort ook zeker een gezonde mond bij.
In de eerste maanden van de zwangerschap kan het voorkomen dat u vanwege ochtendmisselijkheid moet overgeven. En hoewel u waarschijnlijk geneigd bent direct uw tanden te poetsen kunt u beter even wachten. Het maagzuur maakt het glazuur kwetsbaar. Door direct te poetsen is de kans groter dat u het glazuur wegpoetst. Het is daarom beter om uw mond goed te spoelen met water of een fluoride mondspoelmiddel.
De cariës bacterie die gaatjes veroorzaakt kan besmettelijk zijn en mogelijk een overdraagbare infectie ziekte geven. Elk persoon die gaatjes heeft, al dan niet gevuld, heeft de cariës bacterie in zijn speeksel. Elk kind wordt zonder cariës bacteriën geboren. Besmetting kan plaatsvinden van persoon tot persoon middels het uitwisselen van speeksel, bijvoorbeeld tijdens het zoenen. Kinderen worden veelal door de ouders besmet door overdracht van speeksel. Voorbeelden hiervan zijn: het met eigen speeksel schoonmaken van de fopspeen, het samen uit een beker of glas drinken en het voorproeven met een lepel om te controleren of het hapje niet te heet is. Ouders verminderen de kans op besmetting wanneer men zelf een goede mondhygiëne heeft waardoor er minder cariës bacteriën in het speeksel aanwezig zijn.
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met een goede mondhygiëne, zowel voor de ouders als het kind! Juist nu uit onderzoek is gebleken dat het slecht gesteld is met de kindergebitten in Nederland.
Graag willen wij samen met u werken aan een gezond gebit. Heeft u nog vragen? Voor advies kunt u altijd contact opnemen met ons team.