Zwangerschap en mondzorg

In 2010 werd de allereerste gedocumenteerde link gevonden tussen het ontstoken tandvlees van een zwangere vrouw en de sterfte van haar baby. Door de tandvleesontsteking (gingivitis) zouden bacteriën in de bloedbaan gekomen zijn waardoor deze de foetus konden bereiken. Studies is de VS hebben aangetoond dat zwangere vrouwen met ontstoken tandvlees bijna 7,5 keer meer kans hebben op een vroeggeboorte dan zwangere vrouwen zonder ontstoken tandvlees.

De belangrijkste aanwijzing over het verband tussen ontstoken tandvlees en zwangerschapscomplicaties komt voort uit onderzoek waaruit is gebleken dat vrouwen die ruim vóór de bevalling actie hebben ondernomen tegen ontstoken tandvlees minder kans liepen op vroeggeboorten. Tijdige diagnose en behandeling van tandvlees problemen door de mondhygiënist draagt bij tot het reduceren van zwangerschapscomplicaties.

Om een zwangerschap tot een goed einde te brengen gelden verschillende leefstijl adviezen. Zoals gezond eten, niet roken, geen alcohol drinken, zo weinig mogelijk stress en regelmatig bewegen. Een goede verzorging van het gebit van de aanstaande moeder wordt in dit rijtje adviezen meestal vergeten. De beste garantie voor een gezonde afloop van de zwangerschap is een gezond lichaam en daar hoort ook zeker een gezonde mond bij.